I björnar och vargars land

Reseberättelse

14 – 18 augusti 2013

Vartius, Finland

Resa med Inside Nature till Wild Brown Bear Lodge

Dag 1

Jag mötte upp Roland, Petter, Lars och Johan på Arlanda. Roland har varit två gånger tidigare till Finland och fotograferat björnar och är vår ”reseledare”.  Roland arbetar till vardags som ljustekniker, och han filmar främst. Petter har också han varit med hit en gång tidigare, liksom Lars. Petter är aktiv i Telge fotoklubb. Lars är Johans far. De har under många år varit inbitna ornitologer, och tillsammans åkt rike och jordklot runt i jakt på att se och fota fåglar.  Således är alla ganska seriösa i sitt uppsåt som hobby naturfotografer.

Vi började med att ta en fika på Arlanda, i väntan på boarding. Jag började med att beställa en smörgås och chai-te. Flickan som arbetade på fiket, frågade mitt namn. Lite frågande i tonen sa jag mitt namn till henne. Hon sa: ”Vill Gregor ha en ”dirty chai”? Förvånad tittade jag först på henne och sedan på Roland som stod bredvid mig. Sedan brast vi ut i ett gapflabb. Flickan, en mycket söt negress, skrattade också och försökte lätt rodnande förklara att en ”dirty chai” är när man har espresso i chai-teet. Detta satte sedan nivån för resan, mycket skämt och goda skratt. Efter en timme på flyget till Helsingfors, en timme till Kajanni och sedan en dryg timme till var vi framme hos Wild Brown Bear i Vartius. Detta ligger ett par kilometer från ryska gränsen ungefär på samma breddgrad som Umeå. Väl framme kunde vi installera våra prylar i ett helt ok, men något spartanskt boende. Lodgen rent generellt präglas av funktionalism, men inte direkt av finish eller att någon tänkt efter. Ett mål käk och sedan vart det direkt ut till gömslena. Vi gick ca 700 meter genom en typiskt finsk urskog, typ som skogen är mest i Sverige. Fint i alla fall. Sedan kom vi fram till en öppning med myrar som sträckte ut sig som öppna fält, skogsbryn och en damm.  Väldigt vackert och man kunde direkt se möjligheter till fina bilder. Björnar som kommer fram ur skogen, speglar sig i dammen, och smyger i väg över den öppna myren och in dimman. Drömma kan man göra om vargar, lodjur, järvar och örnar. Men att få se någon av dem, är ovanligt och en önskedröm.

Nikon D800 & Nikon 24-70 @ 24mm, 1/400s, f/10, ISO 400

Björnsjön

Jag och Roland installerade oss i ett gömsle, och började väntan. Väntan i ett gömsle är svårt att beskriva. Samtidigt som det hela tiden är spännande och när som helst kan en björn eller annat djur dyka upp och presentera ett fototillfälle, är det lugnt och avslappnande. Man sitter ju bara och gör ingenting. Vi satt där och väntade och småviskade till varandra, när vi plötsligt såg en Björn! Riktade snabbt upp kameran och smattrade iväg. Komponerade om och smattrade iväg en ny skur.

Nikon D3 & Nikon 600 mm, 1/80s, f/4, ISO 6400

Första björnen!

Men vänta, vad är det björnen har i öronen? Björnen är märkt med stora röda plastbitar och har en stor satellitsändare runt halsen. Häftigt ändå, men det förtar lite av intrycket. Björnen kom att under kvällen röra sig fram och tillbaka i området. Och vi kunde fota och Roland filma björnen flera gånger. Men närbilder gjorde sig liksom inte. Mörkret sänkte sig. Därute kunde vi höra ljudet av björnen som gnagde på ben, men vi såg inget längre. Vid halv tolv somnade vi. Redan kl 4 gick vi upp. Och väntade. Gryning tänkte jag måste vara den bästa tiden. Men Roland berättade att han aldrig sett något på morgonen på hans tidigare resor. Det var bara en halvtimme kvar till kl 7 och vi höll på att förbereda oss för att packa ihop, som en björn dök upp på scen. Den tog sig en lov och passerade förbi oss och iväg. Omärkt Björn denna gång. Kunde se i kamerans display att det såg lovande ut och nu var det kul att få gå tillbaka till Lodgen för att kunna se på kvällen och morgonens bilder i datorn. Rätt häftigt faktiskt. Man kan ju inte garantera att få se något alls. Det handlar ju om relativt ovanliga och skygga djur. Och här hade jag bilder på två olika björnar.

Nikon D3 & Nikon 600 mm, 1/1250s, f/4, ISO 3200

FInsk nalle

Lodge-livet kom dagarna vi var där att te sig ganska lika. Vi kom dit vid halv åtta, efter att lämnat gömslena klockan sju. Äter frukost, och har sedan hela dagen på sig att vila och pyssla med de senaste bilderna. Vi sov oftast några timmar på förmiddagen och hade lite ”workshop” där vi tittade på varandras bilder, och gav varandra små redigeringstips.

Dag 2

Jag satt denna kväll själv i ett gömsle. Kvällen började som vanligt ganska lugnt, men halv åtta satte showen igång. En riktigt stor nalle intog scenen och i två timmar gick han runt framför våra gömslen, och gav oss hur många möjligheter som helst till fantastiska bilder. Alla våra kameror gick varma och sms:en oss emellan var lyriska. Efter ett tag kom sms:et: ”Kan någon ringa artistbyrån? Dags att byta ut artist…”

Nikon D3 & Nikon 600 mm + TC- 14E II @ 850 mm, 1/400s, f/5,6, ISO 2000

Ställer upp för ett porträtt

Nikon D3 & Nikon 600 mm, 1/320s, f/4, ISO 1600

Alltid dessa kråkor..

Nikon D3 & Nikon 600 mm + TC- 14E II @ 850 mm, 1/800s, f/5,6, ISO 2000

Nikon D3 & Nikon 600 mm + TC- 14E II @ 850 mm, 1/800s, f/5,6, ISO 2000

Nikon D3 & Nikon 600 mm, 1/200s, f/4, ISO 1600

Nikon D3 & Nikon 600 mm, 1/200s, f/4, ISO 1600

En lärdom som jag tycker kommer fram i många sammanhang är att det är inte det man ser som är farligt. Det är det man inte ser.

Nikon D3 & Nikon 600 mm + TC- 14E II @ 850 mm, 1/640s, f/5,6, ISO 1600

Nikon D3 & Nikon 600 mm + TC- 14E II @ 850 mm, 1/640s, f/5,6, ISO 1600

Nikon D3 & Nikon 600 mm + TC- 14E II @ 850 mm, 1/500s, f/5,6, ISO 1600

Nikon D3 & Nikon 600 mm + TC- 14E II @ 850 mm, 1/500s, f/5,6, ISO 1600

När björnen gick undan en stund kom två järvar. De var otrolig härliga och lustig. Man verkligen ser vilket busigt lynne de har. De har sin härliga stil. Springer fram med en hoppande, ryckig stil, stannar upp, tittar sig runt omkring och fortsätter. Vår ”reseledare” Roland Ulfeld har gjort en jättefin film om detta skeende och man ser tydligt järvens härliga rörelsemönster.

Nikon D800 & Nikon 24-70  + TC- 14E II @ 280 mm, 1/640s, f/4, ISO 3200

Järven har full fart genom myren.

Nikon D800 & Nikon 24-70  + TC- 14E II @ 280 mm, 1/640s, f/4, ISO 1600

Framme och knycker åt sig köttstycke :) 

Nikon D800 & Nikon 24-70  + TC- 14E II @ 280 mm, 1/640s, f/4, ISO 1600

Och snabbt tillbaka för nytt.

När man sitter så här i ett gömsle och har sådant flyt som vi hade, är det lätt att snabbt bli bortskämd. Får man inte se björnen varje kväll blir man lite besviken. Men att få se järv var något extra. Och dessa järvar bjöd verkligen upp till dans. Fram och tillbaka och överallt var de resten av kvällen. Det blev många fina foton. För ett ögonblick bröt solen fram och bjöd på magiskt varmt kvällsljus.

Nikon D3 & Nikon 600 mm, 1/1000s, f/4, ISO 2000

Nikon D3 & Nikon 600 mm, 1/1000s, f/4, ISO 2000

Nikon D800 & Nikon 24-70  + TC- 14E II @ 280 mm, 1/640s, f/4, ISO 3200

Nikon D800 & Nikon 24-70 + TC- 14E II @ 280 mm, 1/640s, f/4, ISO 3200

Kvällen led mot sitt slut och vi hade inte ens hunnit ta en fika. Fram med lite te och smörgås, och jag satt där i skymningen och var förundrad över kvällen. För att avsluta denna fantastiska dag, kom den märkta björnen fram och vandrade i fjärran över myren. Vilket trolskt landskap och vilket djurliv det var.

Nikon D800 & Nikon 70-200 @ 200mm, 1/500s, f/2,8, ISO 1600

Nikon D800 & Nikon 70-200 @ 200mm, 1/500s, f/2,8, ISO 1600

Dag 3

Efter gårdagen var jag nöjd och kände att nu har man fått bilderna som gjort en nöjd med resan. Allt mer är bonus. Sedan kan man ju alltid få till nya och bra bilder. Nya bilder med en karismatisk individ, en ny annorlunda posé, vackra miljöbilder etc. Jag och Petter satt tillsammans och förväntningarna och spänningen på topp.  Halvvägs in i kvällen såg vi en skymt av järvarna vi sett kvällen innan. Tanken slog oss båda att det vore fint om han poserade lite på den lilla bergsknallen som var rakt framför vårt gömsle. Och mycket riktigt efter en stund kom han ut ur skogen och tog en snabb sväng över bergsknallen. Allt som allt var han framme en eller två sekunder.

Nikon D3 & Nikon 600 mm, 1/320s, f/4, ISO 1600

Mamma Järv

Sedan satt vi där. Hade det ganska trevlig, viskade till varandra och hittade ett och annat skämt. Enda yttre underhållningen var en mås som säkert i två timmar försökte svälja en alldeles för stor ben bit. Han var envis men inte hjälpte det. Men inget hände mer denna kväll. I brist på annat försökte jag mig på att fota några korpar som satt i dimman i ett av de döda träden. För övrigt är det relativt gott om döda träd i denna glänta och alla är rivna av björnarna. Jag antar det är därför de dött.

Nikon D3 & Nikon 600 mm, 1/8000s, f/4, ISO 3200

Korpar i dimman

Fram till natten när vi redan packat ihop kom en björn. Egentligen vart det mer än väl mörkt ute, men både Petter och jag försökte oss på ett bar bilder trots förutsättningarna.

Nikon D800 & Nikon 50 mm, 1/50s, f/1,4, ISO 1600

Björn i natten

Nikon D800 & Nikon 50 mm, 1/20s, f/1,4, ISO 3200

Den är nära nu, ca 4 meter

Dag 4

Åter satt jag själv. Kvällen innan hade ju knappt inget hänt, och man undrade är det så idag igen. Tiden gick och precis inget hände. Inte ens en mås eller kråka syntes till. Till slut kom vår vän järven fram ur dimma på ett kort besök, som för att säga hej då.

Nikon D3 & Nikon 600 mm, 1/640s, f/4, ISO 3200

Mamma järv smyger förbi i dimman

Plötsligt skymtade jag till något ljust långt borta. En varg. Jag är fascinerad av varg och för mig är vargen mer speciell än björn. Snabbt svängde jag upp tele-objektivet och hann inte mer än fota baken på vargen när han försvann in i skogen. Typiskt. En spänd väntan. En kvart gick. Ingen varg. Sedan kom den tillbaka. Vaksamt och med ett flytande, smygande steg kom vargen ut på den öppna finländska myren. Solen hade redan försvunnit under horisonten och ljuset var svagt, men tillräckligt för att fota. Lite orolig var jag över hur bilderna skulle bli, iso 6400 och tider på bara 1/200 sekund med ett 600 mm tele, innebär att det lätt att bilderna blir oskarpa. Men i mitt tycke blev det bra. Mer än bra, för mig är de fantastiska.

Nikon D3 & Nikon 600 mm, 1/200s, f/4, ISO 6400

Vargen

Man märker att vargar är försiktiga och vaksamma. De rör sig mjukt och stannar upp och ser och lyssnar sig omkring. Verkligen raka motsatsen till järvens rörelsemönster. För att inte tala om björnen, som mest verkar vara upp i sin egen värld. I detta ögonblick har vargen stannat upp för att spana runt omkring. Att fota varg och fånga detta ögonblick är en dröm som uppfylldes för mig.

Nikon D3 & Nikon 600 mm, 1/250s, f/4, ISO 6400

Vaksam

Jag kunde följa hur vargen långsamt försvann in i den glesa skogen på myren. En gång till skulle jag få se honom. Han kom tillbaka i natten. Men då gick det inte att fotografera. En mycket kornig videosnutt fick jag. Nästa morgon var det lugnt. Vi möttes utanför gömslena och tog lite avslutningsbilder på varandra. Petter och Roland som suttit i skogsgömslet hade tyvärr inte sett vargen eller något alls föregående natt. Lars och Johan var lika lyriska som jag över de vargbilder vi fått.  Så är spelreglerna. Inget kan förväntas. Man får det man får. Alla var vi mycket nöjda över resan, sällskapet och de foton vi tagit.

Nikon D800 & Nikon 24-70 @ 24mm, 1/250s, f/10, ISO 400

Lars och Petter

/ Gregor

Kategori: Djur, Natur, Resa, Safari | Märkt: , , , | 1 kommentar

Kommentarer

  1. En fantastisk reseberättelse. Jag var i Vartius i juni och kommer att åka tillbaka nu i september. En underbar plats som du skildrar på ett mycket bra sätt. Känner igen mig i många av känslorna du beskriver. Jag fotograferade björn och järv, och fick se men tyvärr inte fotografera varg.

    Mvh
    Christer

Skriv en kommentar